Hypotheekrenteaftrek berekenen

Om het eigenwoningbezit te bevorderen, heeft de overheid in het verleden de hypotheekrenteaftrek in het leven geroepen. Hiermee worden de maandelijkse netto rentelasten verlaagd en kunnen meer mensen een woning kopen. De hypotheekrenteaftrek wordt tijdens je belastingaangifte afgetrokken van je inkomen in box 1.

Dit fiscale voordeel wordt de laatste jaren steeds verder afgebouwd en er zijn steeds meer voorwaarden aan de aftrek verbonden. Zo heb je nu alleen nog maar recht op hypotheekrenteaftrek als je de volledige hypotheek in 30 jaar aflost. Als je een nieuwe woning gaat kopen en de hypotheekrente wilt aftrekken van je inkomen, dan is de keuze voor een hypotheekvorm beperkt tot een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.


Bereken zelf je hypotheekrenteaftrek

Met onderstaande module kun je zelf je hypotheekrenteaftrek berekenen. De hypotheekrenteaftrek bepaalt je netto maandlast van je hypotheek.

Berekening hypotheekrenteaftrek
Kies een jaar
Vul een bedrag in
Vul een percentage in (zonder %-teken)
Vul de WOZ-waarde in
 
 
 

Hoe wordt de hypotheekrente aftrek berekend?

De hypotheekrente aftrek wordt berekend door eerst het eigenwoningforfait uit te rekenen en deze af te trekken van de betaalde hypotheekrente. Vervolgens kun je in de tabel 'schijventarief' opzoeken wat de totale hypotheekrenteaftrek voor jou wordt.

De totale aftrek kan ieder jaar wijzigen omdat deze afhankelijk is van de hypotheekrente die je betaalt en de te betalen belasting conform het schijventarief in box 1 dat in het betreffende jaar van toepassing is.