Hypotheekvormen

Alle hypotheekvormen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Bij executiononlyhypotheek.com kun je in principe elke hypotheekvorm aanvragen.

Tot 2013 werd de bankspaarhypotheek nog het meeste afgesloten. Deze vorm combineerde de zekerheid van volledige aflossing op de einddatum met maximaal fiscaal voordeel en lage kosten. Door wijzigingen in de fiscale regelegeving worden nu juist de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek het meeste afgesloten.

Wil je direct aflossen tijdens de looptijd of aan het einde van de looptijd? Kies je voor dalende, stijgende of gelijkblijvende maandlasten? Wil je zekerheid dat je niet met een schuld blijft zitten aan het einde van de looptijd?

Bekijk altijd eerst welke vorm het beste bij jouw eigen situatie past. Geen idee welke hypotheekvorm je zou moeten kiezen? Neem contact met ons op of kies voor hypotheekadvies van een erkend hypotheekadviseur zodat je zeker weet dat je nu, maar ook in de toekomst de hypotheeklasten kunt blijven voldoen.

Kies de vorm die het beste bij je past

Onderstaand tref je meer informatie aan over de verschillende vormen.

Hypotheekvorm en de fiscus

Bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm moet je uiteraard ook kijken naar de fiscale mogelijkheden.
Als je een starter bent op de woningmarkt, en voor het eerst een hypotheek af gaat sluiten, dan kom je alléén nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een hypotheekvorm waarmee je direct aflost tijdens de looptijd van de hypotheek: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

Met een lineaire hypotheek los je in 30 jaar de volledige hypotheek af met een vast maandelijks bedrag. De netto maandelijkse last wordt wel iedere maand lager omdat je minder rente betaalt. Er wordt namelijk iedere maand een vast bedrag afgelost waardoor het totale uitstaande hypotheekbedrag lager wordt. Hierdoor kun je wel steeds minder hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Over de gehele looptijd gezien is de lineaire hypotheek goedkoper dan de annuïteitenhypotheek.

Met een annuïteitenhypotheek wordt ook in 30 jaar de volledige hypotheek afgelost. Omdat gedurende de looptijd het bedrag aan aflossing steeds hoger wordt, ga je ook steeds minder rente betalen. Het gevolg hiervan is dat je ook minder hypotheekrenteaftrek hebt.

Ook als je besluit je bestaande hypotheek te verhogen, dan moet het bedrag aan verhoging ook jaarlijks worden afgelost om recht te kunnen houden op de volledige hypotheekrenteaftrek. Dit is het gevolg van de vernieuwde hypotheekregels, die sinds 1 januari 2013 in werking zijn getreden.

Neem voor meer informatie over de verschillende vormen, soorten en de eventuele fiscale consequenties voor jouw persoonlijke financiële situatie contact met ons op.