Tweede hypotheek berekenen

Wil je zelf een tweede hypotheek berekenen? Een 2e hypotheek wordt naast de eerste hypotheek op hetzelfde onderpand afgesloten. Het is dus geen hypotheek voor een tweede woning.

Een tweede hypotheek wordt meestal afgesloten om extra financiële ruimte te creëren. Hiermee kun je bijvoorbeeld je eigen woning verbouwen of verduurzamen. Het is ook mogelijk om andere zaken te financieren, zoals de aankoop van een auto of caravan.


Bereken zelf je tweede hypotheek

Met onderstaande module kun je zelf je tweede hypotheek berekenen. Een tweede hypotheek is een tweede financiering op hetzelfde onderpand.

Berekening tweede hypotheek
Vul de waarde van de woning in
Vul een bedrag in
 

Hoe wordt een 2e hypotheek berekend?

Bij het berekenen van een 2e hypotheek zijn er drie zaken van belang voor het bepalen van de maximale lening:

  • De waarde van de woning
    De waarde van de woning moet hoog genoeg zijn om een tweede hypotheek op te kunnen verstrekken. Je dient meer dan voldoende overwaarde te hebben. Zonder overwaarde kan er geen 2e hypotheek worden verstrekt.
  • De inschrijving van de hypotheek
    Bij het afsluiten van een tweede hypotheek wordt ook naar de hoogte van de inschrijving van de hypotheek gekeken. Meestal is er ten tijde van het afsluiten van de eerste hypotheek een hogere inschrijving opgenomen. Hierdoor hoef je niet nogmaals naar de notaris indien je een extra bedrag nodig hebt voor bijvoorbeeld een verbouwing. Een zogenaamde verhoogde inschrijving kan tot 50% hoger zijn dan het hypotheekbedrag.
  • De hoogte van je inkomen
    Vanzelfsprekend is de hoogte van je inkomen van belang voor het berekenen van een tweede hypotheek. Omdat elke hypotheekverstrekker andere voorwaarden hanteert met betrekking tot het inkomen, wordt de hoogte van je inkomen niet meegenomen in bovenstaande berekening.

Een 2e hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker wordt berekend door 75% tot 80% (afhankelijk van de hypotheekverstrekker) van de marktwaarde van de woning te nemen minus het totale inschrijvingsbedrag van de huidige hypotheek minus 30% van het inschrijvingsbedrag.

De maximale tweede hypotheek is dus (75%-80% * marktwaarde woning) - (130% * inschrijvingsbedrag)