NHG hypotheek

Een NHG hypotheek is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De Nationale Hypotheek Garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en beperkt de financiële risico’s bij koopwoningen.

Met een hypotheek met NHG verzeker je jezelf nu, maar ook in de toekomst van een verantwoorde en betaalbare hypotheek.


Verantwoord lenen met NHG

Met een hypotheek met NHG weet je zeker dat je nooit te veel leent. De hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).
Een NHG hypotheek past hierdoor altijd bij jouw inkomen. Daarnaast houdt je altijd voldoende geld over voor andere zaken.


Voordelen NHG

Een hypotheek met NHG zorgt voor een stuk extra zekerheid. Er kunnen zich altijd momenten voordoen tijdens de looptijd van de hypotheek welke van invloed zijn op jouw financiële situatie. Denk hierbij aan het verliezen van je baan, een scheiding, arbeidsongeschiktheid of andere financiële tegenvallers. Door je hypotheek met NHG af te sluiten kun je financiële problemen, veroorzaakt door deze tegenvallers, opvangen.

Het is de bedoeling dat je eerst zelf zoekt naar oplossingen indien er problemen mochten ontstaan.
Als je er hierna echt niet meer uitkomt, dan staat de NHG voor je klaar. Samen met de geldverstrekker wordt er dan naar mogelijkheden gekeken om tot een oplossing te komen.

Zijn de problemen zo groot dat jouw woning verkocht moet worden? Ook dan helpt de NHG.
Als je je huis met verlies verkoopt omdat de verkoopprijs van de woning lager is dan de uitstaande hypotheek, blijf je met een restschuld zitten. Deze moet altijd worden afgelost bij de bank. Als financiering van deze restschuld niet mogelijk is, neemt de NHG deze schuld over en voldoet deze aan de geldverstrekker. Zo blijf je niet met een grote schuld zitten en kun je weer een nieuwe start maken.

Vanzelfsprekend wordt er altijd pas als laatste naar verkoop van de woning gekeken. Alvorens er tot verkoop wordt overgegaan, worden eerst alle andere mogelijkheden bekeken die er mogelijk voor zorgen dat je in de woning kunt blijven wonen.

Doordat het risico voor de bank stukken lager is dan wanneer je een hypotheek zonder NHG zou sluiten, zal deze meestal een aantrekkelijke rentekorting aan kunnen bieden. Dit zie je meteen terug in je maandelijkse hypotheeklasten.


Kosten NHG in 2024

De kosten voor een NHG hypotheek hangen af van de het totale hypotheekbedrag. Voor 2024 zijn deze kosten 0,6%, net als in 2023. Deze kosten worden borgtochtprovisie genoemd en worden meegefinancierd in de hypotheek. De notaris zorgt voor betaling van deze provisie aan het Waarborgfonds Eigen Woningen.


NHG hypotheek aanvragen

Wil je een NHG hypotheek aanvragen, of wil je weten of je aan de voorwaarden NHG voldoet?
Neem dan direct contact met ons op voor meer informatie om vrijblijvend jouw mogelijkheden te bespreken.

NHG hypotheek aanvragen