Tweede hypotheek

Wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek is een tweede financiering op hetzelfde onderpand. Je hebt hiervoor overwaarde nodig op het onderpand. In theorie hoeft de tweede hypotheek niet te worden afgesloten bij dezelfde hypotheekverstrekker als de eerste hypotheek.

In de praktijk is het tegenwoordig praktisch onmogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten bij een andere geldverstrekker als waar de eerste hypotheek loopt. De eerste geldverstrekker heeft namelijk de eerste inschrijving in het kadaster. Dat wil zeggen dat bij gedwongen verkoop de eerste geldverstrekker alle kosten tot het inschrijvingsbedrag van de hypotheek op jou kan terugvorderen.
De tweede hypotheekverstrekker volgt pas na de eerste en heeft hierom dus een groter risico.

Het inschrijvingsbedrag ligt vaak tot 50% hoger dan het hypotheekbedrag. Om deze reden zien we in de praktijk dat er nog slechts enkele banken bereid zijn om een tweede hypotheek te verstrekken als de eerste bij een andere geldverstrekker loopt, tenminste, als je een forse overwaarde hebt.


Berekening tweede hypotheek

Een geldverstrekker die eventueel bereid is een tweede hypotheek te verstrekken terwijl de eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker loopt is ABN AMRO.
Zij hanteren hierbij veelal het volgende uitgangspunt: Maximale tweede hypotheek is 75% of 80% van de marktwaarde van de woning minus het inschrijvingsbedrag van de huidige hypotheek minus 30% van het inschrijvingsbedrag.


Voorbeeld berekening 2e hypotheek bij andere geldverstrekker

  • Hypotheekinschrijving: € 100.000,-
  • Openstaande hypotheekbedrag: € 80.000,-
  • Waarde woning: € 250.000,-

Berekening: 75% x € 250.000,- = € 187.500,-
€ 187.500,- minus € 100.000,- minus (30% x € 100.000,-) = € 57.500,-

De maximale tweede hypotheek is dan € 57.500,-


2e hypotheek online berekenen

Bereken zelf online een 2e hypotheek.

Berekenen