Startershypotheek berekenen

Wil je je startershypotheek berekenen? Lees dan eerst hier alle informatie over startershypotheken.

Een startershypotheek is de benaming voor een hypotheek voor huizenkopers die voor het eerst een woning gaan kopen en hier een hypotheek voor sluiten. Deze bijzondere hypotheek is in het leven geroepen na het afschaffen van de koopsubsidie. De koopsubsidie was bedoeld om het eigen woningbezit in Nederland te bevorderen.

Omdat starters in het begin meestal over een laag inkomen beschikken en de maximale hypotheek onder andere wordt berekend aan de hand van de hoogte van het inkomen, krijgen starters over het algemeen een lagere hypotheek. Hierdoor is de keuze voor een woning meestal beperkt, zij dienen namelijk op zoek te gaan naar een woning in een lagere prijscategorie. Om deze doelgroep toch tegemoet te komen hebben banken de startershypotheek geïntroduceerd.

Bij een startershypotheek gaan banken uit van een stijgend inkomen gedurende de looptijd van de hypotheek. Zo kunnen starters toch het huis kopen dat zij willen, terwijl dit met de standaard hypotheekregels niet mogelijk zou zijn.
Banken nemen hiermee een extra risico, het moet namelijk nog maar blijken of het inkomen ook echt gaat stijgen. Hierom zijn er een aantal voorwaarden waarmee je met het afsluiten van een startershypotheek rekening dient te houden.


Voorwaarden startershypotheek

De voorwaarden van een startershypotheek kunnen per geldverstrekker verschillen, maar komen over het algemeen aardig overeen. Vanzelfsprekend moet je ‘starter’ op de woningmarkt zijn en dus voor het eerst een huis kopen en een hypotheek sluiten. Daarnaast dien je meestal over een afgeronde HBO of WO-opleiding te beschikken. Na je studie begin je meestal onderaan de ladder wat inkomen betreft, maar zal het inkomen relatief snel stijgen naarmate je meer werkervaring op doet.

Ook moet de hypotheek aan de NHG-voorwaarden voldoen en mag je leeftijd niet hoger zijn dan 35 jaar.
Neem contact met ons op als je twijfelt of je in aanmerking kunt komen voor een startershypotheek.


Overige mogelijkheden voor starters

Naast de startershypotheek zijn er nog een aantal andere mogelijkheden voor starters. Door een hypotheek met NHG af te sluiten, wordt het risico voor de bank lager. Indien het huis bijvoorbeeld wordt verkocht met een restschuld, neemt het waarborgfonds eigen woningen deze restschuld over. Hierdoor kan de geldverstrekker meestal een lagere rente aanbieden.

Ook zou je een starterslening kunnen overwegen. Deze wordt vaak verward met de startershypotheek. Het verschil is echter dat een starterslening geen hypotheek is, maar een lening en wordt verstrekt door de gemeente. Deze lening dekt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek en is de eerste 3 jaar rentevrij. Elke gemeente heeft andere regels voor wat betreft deze lening, dus laat je van te voren goed informeren.
Een ander optie is dat de ouders garant staan voor de hypotheek. Hiermee staan de ouders garant voor het extra bedrag wat nog benodigd is voor de aankoop van de woning.


Maximale startershypotheek

Wil je direct weten wat je maximaal kunt lenen? Vul het aanvraagformulier in en ontvang een vrijblijvende begroting met maandlastenoverzicht. Hierin worden alle aanbieders vergeleken.

Startershypotheek aanvragen